Hammaslääkäriasema, jossa ei tarvitse pelätä

Ajanvaraus netistä tai sähköpostilla toimisto@nakinhammas.fi tai puhelimitse toimistolta arkisin 9.00-10.30

  p. (019) 2484705 (toimisto, Hangon ajanvaraus) / 040-6216606 (Hangon vastaanotto)

Esteettinen hammashoito

Hampaiden valkaisu

Kaunis hymy on jokaiselle tärkeä ja yksi kauniin hymyn tekijä on valkoiset hampaat.

Kaikkien hampaat värjääntyvät hieman iän myötä, mutta värjätymiseen on monia muitakin syitä. tavallisimmat ovat kahvi, tee, punaviini, kolajuomat ja tupakka. Onneksi tällaiset värjäymät voidaan nykyisin poistaa vaivattomasti valkaisemalla.

Kukapa meistä ei olisi joskus kadehtien katsonut filmi- ja tv-tähtien valkoista hammasrivistöä ja toivonut itselleen samanlaista. Ennen tämä oli mahdollista vain hammaslääkäreiden tekemien kruunujen avulla. Työn kustannukset olivat korkeat ja tervettä hammaskudosta jouduttiin poraamaan. Nykypäivän hammaslääketiede on kehittänyt menetelmän, millä pystytään muuttamaan oman hampaan väriä ilman poravälineitä ja pitkiä hammaslääkäri-istuntoja.

Mikä aiheuttaa hampaan värjäytymisen?

Syitä on monia; tavallisimmat ovat ikääntyminen, kahvi, tee, punaviini, kolajuomat ja tupakka mutta myös vanhat metallitäytteet, tietyt lapsuudessa annetut antibiootit ( tetrasykliinit ), hampaisiin kohdistuneet vammat ja hampaan hermon muutokset aiheuttavat värimuutoksia. Myös liiallinen fluorin saanti nuoruudessa voi aiheuttaa valkoisia laikkuja hampaisiin.

Mitä hampaassa tapahtuu, kun sitä valkaistaan?

Valkaisuaine eli hapetin ( karbamidiperoksidi tai vetyperoksidi ) kulkeutuu kiilteen ( hampaan uloimman kerroksen ) läpi dentiiniin ( hampaan sisempään kerrokseen ) ja hajottaa värjääntymät sekä vaalentaa itse dentiiniä, mikä määrää hampaan perusvärin ( = kellertävä, harmaa tai valkoinen ).Valkaisu ei muuta hampaan omaa rakennetta, se vaikuttaa vain värjääntymiä kuljettaviin molekyyleihin. Toimenpide on kivuton, joten puudutusta ei tarvita. 90 %:ssa tapauksissa valkaisu onnistuu. Kukaan ei pysty varmuudella ennustamaan valkaisun aiheuttamaa muutosta, koska jokainen tapaus on erilainen. Muutos tapahtuu hampaan värisävyn vaalentuessa ( n. 2-4 astetta ) eli voimakkaan kellertävistä hampaista ei saada vitivalkoisia, vaan vaalean kellertävät, mikä kuitenkin vaikuttaa hymyn yleisilmeeseen merkittävästi. Parhaiten vaalenevat ns. kellertävät hampaat ( ikääntyneet, tupakoitsijat, kahvin- ja teenjuojat ), mutta myös juurihoidettujen hampaiden harmaat sävyt ja tetrasykliinien aiheuttamat ruskeat laikut vaalenevat, vaikka tarvitsevatkin enemmän aikaa. Valkaisu ei muuta hampaissa olevien täytteiden ja kruunujen väriä, joten näihin tulee useimmiten tehdä korjauksia valkaisun jälkeen, mikäli ne ovat näkyvällä alueella.

Miten ja missä valkaisu tapahtuu?

Hammaslääkärin tekemän hampaiston tutkimuksen jälkeen valitaan kullekin potilaalle sopiva valkaisutapa. Tämä voi olla :

1. Vastaanotolla tehtävä valkaisu, jossa hammaslääkäri suojaa valkaistavien hampaiden ikenet ja levittää sen jälkeen valkaisuaineen hampaille. Reaktiota voidaan nopeuttaa ja tehostaa valolla (muovitäytteiden valokovettajalla = sininen valo) tai lämmöllä (= argonlaserilla).

Valkaisukertoja tarvitaan aineesta ja värjäytymistä riippuen 2-4 kpl, noin 30-60 minuuttia kerrallaan.

2. Kotona tehtävä valkaisu, jossa hammaslääkäri ottaa valkaistavista hampaista mallit, minkä avulla valmistetaan potilaalle tiivis, hampaiden päälle asetettava muotti. Potilas itse ruiskuttaa valkaisuaineen muotin sisään ja pitää sitä suussaan öisin ( 8-10 tuntia ) tai päivisin( 1-2 tuntia ) riippuen aineen vahvuudesta. Tulokset näkyvät usein jo muutamalla valkaisukerralla. Paras tulos saavutetaan yleensä 7-10 kerran jälkeen.

3. 1 ja 2 menetelmien yhdistelmä.

Miten pitkään hampaiden uusi väri säilyy?

Vaikutuksen kesto riippuu paljolti potilaan elintavoista. Jos ei tupakoi eikä juo paljon kahvia ja teetä, voi tulos säilyä jopa viisi vuotta !. Yleisesti muutaman kerran jälkivalkaisuja tarvitaan 1-2 kertaa seuraavien kolmen vuoden aikana, jotta sävy säilyisi ennallaan. Heti valkaisun jälkeen on syytä välttää kaikkia värjääviä aineita noin viikon ajan.

Onko valkaiseminen turvallista, voiko siitä aiheutua haittaa hampaille?

Yhdysvalloissa, jossa hampaiden valkaisuja on tehty jo 1970-luvulta lähtien ja vaikutuksia seurattu kymmeniä vuosia, on hammaslääkärin valvonnassa suoritettu valkaisu todettu täysin turvalliseksi. Alle 10 %:lle potilaista ilmenee ohimeneviä sivuoireita, kuten hampaiden kylmänarkuutta ja ikenien kirvelyä, mutta oireet häviävät aina muutaman päivän kuluttua valkaisun päätyttyä. Oireita voidaan myös helpottaa fluorihoidolla. Joidenkin potilaiden hampaat saattavat hoidon alussa saada liitumaisen vaaleita kohtia, etenkin alueille, missä kiille on ohutta, koska näissä kohdissa valkaisu tehoaa ensimmäisenä. Sävy tasoittuu hoidon jatkuessa, kun myös muu osa hampaasta vaalenee.

Miten kosmetiikkaosastoilla ja esim. TV-shopissa myytävät hampaiden valkaisuaineet eroavat hammaslääkärin käyttämistä aineista ja menetelmistä?

Suoramyynnissä olevissa valkaisupakkauksissa ei valkaisulusikka ole muottiin valettu eli yksilöllinen, vaan joko vain yhtä kokoa tai potilaan itse muotoiltava. Yhteistä on se, että istuvuus hampaille ei ole hyvä, joten valkaisuainetta pusertuu liikaa ikenille, jotka voivat aineen vaikutuksesta vaurioitua. Valkaisuainetta täytyy käyttää suurempia määriä, jolloin sitä kulkeutuu myös nieluun ja ruokatorveen, missä sen haitta-
vaikutuksista ei ole tarkkaa tietoa. Suuri ja purentaan sopimaton valkaisulusikka voi myös aiheuttaa purentalihaksiin kiputiloja. Hammaslääkärin ohjauksessa ja seurannassa potilas käyttää valkaisuaineita oikealla tavalla ja silloin se on myös turvallista

Ns. valkaisevien hammastahnojen tehosta ja turvallisuudesta on keskusteltu paljon. Tahnat pystyvät vaikuttamaan vain hampaan pinnassa oleviin värjäytymiin ei hampaan sisärakenteissa oleviin muutoksiin. Eräiden tahnojen valkaisuteho perustuu voimakkaisiin hankausaineisiin, jolloin niistä aiheutunut ilo on lyhytaikainen; hampaan kiille naarmuuntuu ja hammas värjääntyy entistä pahemmin ! Testeissä on todettu, että valkaisutahnojen todellinen teho on hyvin pieni, mutta niiden käyttö on tarkoituksenomaista silloin, kun halutaan säilyttää pidemmän aikaa jo saavutettu hampaiden vaalennus. Muulloin ” tavallinen ” fluorihammastahna on hampaille paras harjausaine.

Sadat tuhannet ihmiset ovat valkaisseet hampaitaan ympäri maailmaa viimeisten kymmenien vuosien aika lukuisista eri syistä. On häät, tärkeä puhetilaisuus, uusi työpaikka, uusi nais/miesystävä jne., mutta tarvitsemmeko me loppujen lopuksi muuta syytä kuin sen, että jos hymymme näyttää meistä itsestämme paremmalta, niin myös käytämme sitä useammin?

Jos olet kiinnostunut hampaittesi valkaisusta, tiedustele asiasta hammaslääkäriltäsi, joka kertoo aiheesta enemmän, samoin kun antaa arvion hoidon kustannuksista.

Laminaatit

Kun haluat korjata hampaittesi muotoa tai haluat muuttaa tummentuneet hampaasi taas vaaleiksi, on laminaatti kestävä vaihtoehto. Laminaatit ovat hampaan ulkopinnalle kiinnitettäviä, posliinista valmistettuja kuoria, jotka kiinnitetään pysyvästi. Niitä tehdään tavallisimmin etu-, mutta myöskin kulmahampaisiin. Kiinnityksen varmistamiseksi ja hampaan luonnollisen paksuuden säilyttämiseksi joudutaan hampaan pintaa usein hieman hiomaan. Jos hammas on elävä, tehdään hionta puudutuksessa. Laminaatin valmistaminen vaatii yleensä kaksi käyntikertaa. Käyntikertojen väliajaksi hampaan pinnat suojataan väliaikaisella paikka-aineella. Laminaatti on yhtä luonnollisen tuntuinen kuin oma hammas, ja sen väri pysyy muuttumattomana.