Hammaslääkäriasema, jossa ei tarvitse pelätä

Ajanvaraus netistä tai sähköpostilla toimisto@nakinhammas.fi tai puhelimitse toimistolta arkisin 9.00-10.30

  p. (019) 2484705 (toimisto, Hangon ajanvaraus) / 040-6216606 (Hangon vastaanotto)

Protetiikka

Tuhoutunutta tai puuttuvaa hammaskudosta voidaan korvata erilaisten hammasproteesien avulla riippuen siitä onko menetetty hampaan kruunusta vain osa vai koko kruunu, koko hammas juurineen, useita hampaita tai ylä, ja /tai alaleuan kaikki hampaat.

Hammaskruunu

Hammaskruunulla korvataan vahingoittunut hampaan terä. Jos hampaan ydin on elävä, kruunu tehdään pilariksi hiotun hampaan päälle. Jos hampaan ydin on kuollut, kruunu voidaan kiinnittää nastan avulla hampaan juurikanavaan, joka on juurihoidettu.

Siltaproteesi

Jos yksi tai useampia hampaita puuttuu voidaan korvata siltaproteesilla, jossa hammaskruunuja yhdistetään toisiinsa.Puuttuvien hampaiden kohdalle muotoillaan hampaan näköiset väliosat ja viereisiin hampaisiin tehdään kruunut. Jos esimerkiksi yksi hammas puuttuu, hiotaan aukon molemmin puolin olevat hampaat tukipilareiksi, hampaisto jäljennetään jäljennösaineella ja hammaslaboratorio valmistaa saadun muotin perusteella sillan. Se koostuu tukihampaisiin tehdyistä kruunuista ja niihin kiinnitetystä väliosasta, joka korvaa puuttuvan hampaan. Tätä sanotaan kolmen hampaan sillaksi. Jos hampaita puuttuu enemmän, tarvitaan tukihampaitakin enemmän. Sillan hinta määräytyy tuki- ja välihampaiden lukumäärän mukaan. Paikalleen kiinnitettynä silta toimii kuin omat hampaat, eikä sitä voi irrottaa.

Silta voidaan tehdä myös kauttaaltaan hampaanväriseksi, jolloin jalometallirunko päällystetään posliinilla. Posliinin väri ei muutu ajan myötä. Purupintana posliini on kovempaa kuin kulta tai oman hampaan kiille. Purenta usein määrää, kumpi siltaratkaisu valitaan. Hyvin tehtynä silta on kestävä, kunhan sillan tukihampaat pysyvät ehjinä ja terveinä. Niinpä kruunun ja tukihampaan saumakohta tulee pitää puhtaana, ettei hampaan kaulaosa reikiinny eivätkä ikenet tulehdu.

Irtoproteesi

Puuttuvia hampaita voidaan korvata myös irrotettavilla proteeseilla. Osaproteesit ovat metallirunkoisia rankaproteeseja, jotka tukeutuvat ja kiinnittyvät omiin hampaisiin tai hampaiisiin valmistettuihin kruunuihin ns pinteiden avulla. Osaproteesit voivat olla myös akrylirunkoisia levyosaproteeseja.

Akryylirunkoisia kokoproteeseja käytetään, kun kaikki hampaat puuttuvat joko toisesta tai molemmista leuoista.

Istutetun implantin eli keinojuuren varaan voidaan rakentaa erilaisia kiinteitä (kruunu, silta) tai irrotetavia proteeseja.